15 Şubat 2011 Salı

Kulak Hastalıkları 1

KULAK HASTALIKLARI HAKKINDA
Kulak Hastalıkları
Kulak Hastalıkları Video Menier Hastalığı Baş Ağrısı Nedir Vertigo Hastalığı
Miğren Hastalığı Hemoroid Hastalığı Prostat Hastalığı Kulak Resimleri
Kulak ve İşitme Olayı

1-Kulak kepçesi tarafından alınan ses dalgaları, dış kulak zarından geçerek kulak zarını titreştirir.
2-Titreşimler kuvvetlendirilerek orta kulaktaki çekiç, örs, üzengi kemiklerine iletilir.
3-Üzengi kemiği titreşimleri oval pencere ile iç kulağa iletir.
4-Titreşimler iç kulak kanallarındaki sıvılarda dalgalar halinde ilerleyerek korti organını uyarır ve duyu sinirlerinde impulsları başlatır.
5-Bu impulslar beynin ilgili merkezine gider ve değerlendirilir.
KULAK ÜÇ BÖLÜMDE İNCELENMEKTEDİR
DIŞ KULAK

ORTA KULAK

İÇ KULAK

DIŞ KULAK

Kıkırdaktan yapılmış kıvrımlı kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşur. Dış kulak; kulak kepçesi (sayvanı) ve dış kulak yolu olarak iki ayrı bölümde incelenir.
Kulak Sayvanı:

Cilt, cilt altı doku, kıkırdak zarı ve kondriyum katlarını içerir. Organ, dış ortamdaki ses dalgalarını dış kulak yoluna iletir.
Dış Kulak Yolu:

Önde kıl folikülleri, yağ, ter ve serümen bezlerini içeren kıkırdaktan, ortada kemik çatıdan ve kulak zarından oluşur.
konjenital malformasyonlar, enfeksiyonlar, yabancı cisimler ve buşon, tümörler, travma. Dış Kulak Yolu Hastalıklarına yönelik çok sayıda farklı grup tedavi seçeneği bulunmaktadır.
Konjenital malformasyonlar – Preauriküler Fistüller
Çoğunlukla tragusun önünde yer alır. Birinci brankiyal yarığın iki dudağının birleşme kusurudur. Hasta sıklıkla ilk olarak kistin enfeksiyonu nedeniyle muayene edilir. Komple çıkarılmasındaki zorluk nedeniyle, rekürren enfeksiyonlar olmadıkça fistül tedavisinden kaçınılmalıdır.—–Kulak lobülünün bifid oluşu görülebilir. Macrotia; kulak kepçesinin büyük oluşudur. Microtia; kulak kepçesinin küçük oluşudur. Dekole kulak, kepçe kulak,aplazi veya ageneziler, dış kulak yolu (DKY) atrezileri görülebilir.
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları:
Perikondrit nedir?

Eskiden kronik otit media (KOM) veya kronik external otit’in komplikasyonuydu. Endaural insizyon boyunca enfeksiyon yayılabilir. Laserasyon ve hematom, travma nadir de olsa sebep olur. Asıl enfeksiyon ajanı; P.aeruginosa’dır. Diffüz ağrılı, kızarık, sıcak ve ödemlidir. Postauriküler bölgeye enfeksiyon yayılarak kepçeyi öne doğru iter. Yüksek ateş, bölgesel LAP, lökositoz, subperikondral seröz veya pürülan akıntı olabilir. Proflaktik tedavi en iyisidir. Endaural ve mastoid cerrahisinde kıkırdak hasarından kaçınılmalıdır. Erken tanı tedaviye çok yardımcıdır. 48 saatten fazla baskılı sargı, eksudasyon varsa drenaj yapılır. Tobramycin, tikarcilin birlikte verilmelidir.
Eksternal Otit Nedir
Şekilleri; akut, kronik, enfeksiyöz, ekzamatoid, seboreik.
Semptomlar: Tüm eksternal otitte semptomlar sebebe bağlı olmayıp kanal yapısına bağlıdır ve ortaktır. Kaşınma vardır. Gıcıklanma hissi; östaki tüpü boyunca, ağızda duyulan derin yerleşimli. Ağrı; kepçenin ve kıkırdak kanalının hareketi ile, sakız çiğneme. İşitme kaybı; kanalın tıkanmasına bağlı. Akıntı; seröz, pürülan, kronik formlarda akıntı yok veya çok az. Kötü koku; saprofit bakteri veya mantara bağlı. Toksisite; yüksek ateş, LAP (yukarı anterior servikal, parotis, postaurikuler).
Tanı:
Enflamatuar ekstarnal otit lokalize veya diffüz olabildiği gibi akut ya da kronik olabilir.
Akut lokalize eksternal otit:
Follikülit ve fronkül şeklinde kıl dibi enfeksiyonudur. Etken; stafilokok. Sıcak ve nem kanal derisinin enfeksiyona direncini azaltır. Yazın artış gösterir.
Akut diffüz eksternal otit (yüzücü kulağı):
Genellikle yaz aylarında sıktır. External otitin en sık formudur. Nem, yüzme veya banyo, kanal derisinin maserasyonunu artırır. Bakteriyel üreme için uygun ortam oluşturur. Kaşınma, travma, enfeksiyonla görülebilir. Pseudomonas aeroginosa en sık görülen bakteridir.
Kronik diffüz eksternal otit:
Aspergillus niger, actinomyces veya mayalar kemik kanal duvarında kronik yüzeyel kırmızılık yaratır. Gri buruşuk görünüşlü, ıslak gazeteye benzer akıntı veya debris vardır.
Ekzamatoid eksternal otit:
Kanal derisinin tüm hipersensitivite formlarını içerir. Temel sebep antibiyotikler veya cisimlerdir. Kulak çevresinde kullanılan kimyasallar, metaller, saç spreyleri, küpeler, inhale edilen veya yenen antijenler (atopik dermatit) ve orta kulak akıntısının deriyle teması sonucu ortaya çıkan enfeksiyöz ekzematoid dermatit. Nörodermatit, psöriaziste görülür.
Seboreik dermatit:
Anormal sebum üretimi sonucu sarı görünümlü yağlı kepeklenmeyle birliktedir. Sürekli olmaktan ziyade sıklıkla tekrarlayıcıdır. Başka bölgelerde seboreik dermatitle (kafa derisi) birliktedir.
Tedavi:
Sık muayene yapılmalı ve kanalın temizlenmesi gerekir. Ağrının kontrolü yapılmalıdır. Tipe özgün, hastalığın ciddiyetine uygun ilaç verilmelidir. Predispozan faktörlerin kontrolü sağlanmalıdır. Akut nemli kulaklarda burrow solüsyonu (%3 aliminyum acetate) ve alkollü solüsyonlar verilir. Lokalize eksternal otitte abse drenajı yapılır. Hem topikal hem sistemik antibiyotik verilir. Polimiksin B ve/veya neomisin lokal antibiyotikler, propilen glikol, % 2 gention moru, % 10 gümüş nitrat verilebilir. Diffüz eksternal otit genelde mantar kaynaklıdır. En sık 4.ve 5. dekadda görülür. Metacrasol acetat ile deri boyanmalıdır. Mikostatin, ketakonazol içeren pomad ve damlalar verilebilir. Seboreik dermatitle hormanal dengesizlik araştırılmalıdır. Selenyum sülfidli (selsun) şampuanlar kullanılabilir. Ekzamatoid olanda ajan bulunabiliyorsa elimine edilmeli. Psikosomatik, emosyonel travma çözülmeli. Fıstık,süt ve diğer yiyecekler atopik kişilerde araştırılmalı. Ekzamatöz otitin kronik formlarında en yararlı olduğu kanıtlanmış diğer bir ajan heparindir. Ticari olarak hazırlanmış kortikosteroidli pomadlara heparin (10-15 bin ünite/1 ml) emdirilerek çabuk iyileşme sağlanır.
Malign eksternal otit:
Akut diffüz eksternal otitin spesifik formu olup,yaşlı ve diabetiklerde görülür. Genellikle tek taraflıdır. Kaşınma, ağrı, akıntı, şişlik vardır. Standart topikal tedavi etkisizdir. Fasial sinirin, periferik parestezi veya paralizisi görülebilir. Etken; pseudomanas aeroginosa’dır. Bu tür hastaların bir kısmında temporal kemik sekestrasyonu ve hatta ölüm görülür. Cerrahi eksizyon bazen olayı ağırlaştırır. Tedavi; hospitalizasyon yapılır, diabetin kontrol altına alınması, 6 hafta süreyle aminoglikozid ve sentetik penisilinler kullanılmalıdır.
Yabancı cisimler ve buşon:
Hareketli veya hareketsiz bitkisel veya mineral olabilir. Canlı yabancı cisimler çıkartılmadan önce öldürülmelidir. Bu amaçla şunlar kullanılabilir; alkol, pantokain, koyu yağlı kulak damlası, eter, kloroform. Daha sonra; küret, forceps veya lavaj ile çıkartılır. Yabancı cismi çıkartırken temel problem kanalın isthmus’udur. Çocuklarda genel anestezi altında müdahale uygundur. Objenin isthmusun arkasına geçtiği her durumda anestezi gerekir.
Buşon nedir:
Kulak-agrisi-kapakDKY derisindeki bulunan guddeler tarafından salgılanan serumen ile deri desquamasyonlarından toplanan epitel hücrelerinin bir araya gelerek birikmesine denir. Miktar ve serumen salınma hızı kişiden kişiye değişkendir. Çene hareketleri, konuşma ve yutma gibi hareketlerle bu birikimler dışarı atılır.Bu mekanizma bozulursa buşon oluşur. Kulak kaşıma ve kulak içine çeşitli aletlerin sokulması bu mekanizmayı tersine çevirir ve salgıların birbirine yapışarak geriye doğru itilmesine, bir anlamda buşon oluşumuna zemin hazırlar. Semptomlar; dolgunluk, işitme kaybı, kaşınma hissi ve özellikle banyodan sonra buşonun şişerek işitme kaybına yol açması tipiktir. Serumenin çıkartılması, küret, forceps veya irrigasyon ile yapılır. İrrigasyondan önce serumen gliserin veya oksijenli suyla yumuşatılmalıdır. Akıntılı ve perfore kulaklarda irrigasyon yapılmamalıdır. Yıkama suyu 37°C olmalıdır. Aurikula arkaya ve yukarı çekilerek lavaş şırıngasının ucu üst duvara yönlendirilerek, darbeler halinde ve orta basınçta su enjekte edilir. Lavaj sonrası otoskopik muayene tekrarlanır.
Tümörler

Selim tümörler:
Epitelyal: Epidermal; papilloma, keratoakantoma, molluscum contagiosum. Glanduler; adenoma, ceruminoma.
Mezenkimal: myoma, lipoma, fibrom, keloid, hemangiom, chendrodermatitis nodularis, lymphangioma, chondroma, myxoma, osteoma.
Malingn Tümörler
1-Epitelyal: Epidermal; squamöz cell carsinoma, bazal cell Ca. Glandüler; adeno Ca.
2-Mezenkimal sarkoma.
3-Melanoma.

DKY selim tümörleri arasında en sık görüleni osteom (exostose)’dir. Osteomlar deniz suyunun DKY’na çok temas ettiği kişilerde (yüzücülerde) daha sık görülür. Selim tümörlerde tedavi cerrahi eksizyondur. DKY ve kulak kepçesi habis tümör arasında en sık rastlanılanı squamöz cell Ca (epidermoid Ca)’dır. Güneşte çalışanlarda ve 40-50 yaşlarında, erkelerde sıktır. Sıklıkla ülsere görünümdedir. %20 vakada regionel lenf nodüllerine erken metastaz yapar. Tedavi: cerrahi + gerekirse radyoterapidir.
Travmalar

Travma sıktır, kontüzyon, laserasyon veya arasıra tüm kepçenin kaybı şeklinde oluşabilir. Cerrahi tekniğe uygun olarak sütüre edilir. Kanama kontrolü çok iyi yapılmalıdır. Otohematom, kapalı bir ezik (kontüzyon) şeklindeki yara sonucu perikondrium ile kıkırdak arasına kanama olur ve subperikondrial hematom gelişir. Erken tedavi edilmezse, kan organize olarak, beslenme bozulur ve kıkırdak nekrozu oluşur. Tekrarlayan travmalara bağlı fibrozis gelişir ve karnabahar kulak (güreşçi kulağı) deformitesi oluşur.
Tedavi: hematomun acil boşaltılmasına dayanır. Perikondrit ve kalıcı ciddi nedbeleşme riski nedeniyle aseptik cerrahi teknik gerektirir. Postop antipseudomonal tedaviyi içeren antibiyoterapi uygulanır. Sıkı bandaj ve gerekirse 48 saati geçmeyen dren konulur.
Donma

Kepçenin yavaşça vücut ısısına dönmesi sağlanmalıdır. Vazodilatasyonun başlaması ile yanma ve kaşınma şiddetli olacaktır. Analjeziklerle kontrol edilmelidir. Çocukların elleri bağlanır. Heparin verilebilir. Ayrıca, konjuge östrojen, C vitamini devitalize dokuda enfeksiyonu önlemek için antibiyotik gerekebilir.
Dış Kulak iltihabı Nedenleri:

Yüzücü kulağı özellikle ergenlik döneminde ve genç erişkinlerde sık gözlenir ancak her yaşta olabilir.
*Kirli sularda yüzmek
*Kulağı kaşımak,karıştırmak
*Kulak içinde yabancı cisim olması
*Allerji
*Kulak yıkanması


Kulak kirini özellikle pamuklu çubuklarla veya küçük nesnelerle temizlemeye çalışmak kulak yolu derisini tahriş edip hasar verebilir. Bu hasarlı dokuya mikroplar kolaylıkla yerleşerek hastalık oluşturur.
Yüzücü kulağı bazen orta kulak enfeksiyonu veya soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında da olabilir.
Kulağın nemli olması sulu ortamı seven pseudomonas gibi bakterilerle enfeksiyona yatkınlık yaratır.
Diğer bakteriler ve nadiren mantarlar da dış kulakta enfeksiyona neden olabilirler. Kulak ağrısı, dış kulağa bastırmakla şiddetlenebilir.
Semptomlar:
*Dış kulakta kaşıntı
*Kulak akıntısı ( sarı, sarı-yeşil, iltihaplı veya kötü kokulu)
*Kulak ağrısı
*Kulakta tıkanıklık

Muayene ve Testler:
*Doktorunuz muayene sırasında kulaklarınızın içine bakar. Kulak ve kulak yolu kızarık ve şiş görünür
*Kulak derisi pullu ve döküntülü görülebilir
*Dış kulak yoluna dokunmak veya hareket ettirmek ağrıyı arttırır.

Dış kulak yolundaki şişlikten dolayı, doktorun kulak zarını gözlemlemesi zorlaşabilir. Doktor, dış kulak yolundaki akıntıdan örnek alarak herhangi bir bakteri veya mantarı tanımlamak için laboratuvara gönderebilir.
Tedavi:
Tedavinin amacı enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. Tedavide;
*Antibiyotik içeren kulak damlaları
*Mantarlar için antimikotikler kullanılabilir.

Kulak yolundaki akıntı temizlenmelidir. Bu işlem ilaçların etkili olmasını kolaylaştırır. İlaçların dış kulak yolunun sonuna kadar ulaşabilmesi için 4 veya 5 damlanın tek seferde damlatılması gerekir. Kulak kanalı çok şiş ise damlaların içeriye ulaşabilmesi fitil benzeri bir süngerin dış kulak yoluna yerleştirilmesi gerekebilir. Ağrı ciddiyse ağrı kesici kullanılabilir. Kulağa sıcak bir şey uygulanması ağrıyı azaltabilir.
Hastalık Seyri:
Yüzücü kulağı tedaviye iyi yanıt verir ancak tedavi edilmezse, komplikasyonlara yol açabilir. Diabet gibi altta yatan problemi olan bazı kişilerde malign otit eksterna gibi komplikasyonlar gözlenebilir.
Olası Komplikasyonlar:
*Kronik otit eksterna (kronik dış kulak enfeksiyonu)
*Malign otit eksterna
*Vücudun diğer bölgelerine enfeksiyonun yayılması

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?
*Eksternal Otik’e ait herhangi bir semptomun olması halinde
*Bulguların kötüleşmesi, tedaviye rağmen devam ederse veya ağrı, kafa tabanında kızarıklık veya devam eden ateş gibi yeni şikayetler eklenirse doktorunuza başvurunuz

Önlemler (Kulağı Hasarlara Karşı Korumak):
*Kulakları kaşımamak, kulak temizleme çubuğunu ya da diğer nesneleri kulağa sokmamak
*Kulakları temiz tutmak
*Neme maruziyet sonrası kulağı kurulamak (yumuşak pamukla)
*Kirli sularda yüzmekten kaçınmak
*Yüzerken kulak tıkaçları kullanmak
* Kulaklar ıslandıktan sonra bir damla alkol ve bir damla beyaz sirkeyi karıştırıp, bu karışımı kulağınıza damlatınız. Alkol ve sirke içindeki asit, bakteriyel üremeyi engellemekte yardımcı olur.

Dış kulak, yüzücü kulağı, dış kulak iltihabı, dış kulak iltihabı nedir, dış kulak iltihabı belirtileri, dış kulak iltihabı tedavisi, dış kulak iltihabı nasıl geçer
Otitis eksterna nedir
Dış kulak, kulak kepçesi, dış kulak yolu ve kulak kepçesinin dış yüzünü içine alan kısımdır. Dış kulak iltihabı, (otitis ekstema ya da yüzücü kulağı) dış kulak kanalının enfeksiyon kapması ya da iltihaplanmasıdır.
Kulak kanallarını döşeyen mukozanın iltihabına, dış kulak iltihabı denmektedir. Dış kulak zedelenmeleri en önemli etkendir. Karıştırma; annelerin kulak yolunu temizlemek amacıyla sert cisimler kullanmaları, kulağa gereksiz bir takım maddeler damlatılır (zeytinyağı, süt vb), kulağın asit pH'ının bozulması gibi nedenle açabilir. Kulakta ağrı ve kaşıntı olabilir. Çiğnerken ağrı artar. K kepçesinin hareketi şiddetli bir ağrıya neden olabilir. Kulak şişerek kapanabilir. Kulağın muayene İçin otoskopla incelenmesi olanaksız hale gelir. Tedavi de gerekirse antibiyotikler ya da mukozanın bütünlüğünü düzenleyici ilaçlar kullanılır.

Bazen kulağın dış kısmı da etkilediği görülebilir. Bu iltihaplanma ya da enfeksiyon bakteri ve mantarlardan kaynaklanmaktadır. Dış kulak kanalında egzama oluşabilir. Egzama, cildin kat kat soyulmasıdır. Bakterilerin neden olduğu iltihaplanmalar apseye ve yanmaya sebep olabilir. İltihaplar bazen de mantardan kaynaklanır.
Aspergillus niger en çok görülen mantarlardır.
Dış kulak iltihabı genelde kulak kanalına su girmesi sonucu oluşur. Denize ve havuza girerken dikkat etmek gerekir ve özellikle kirli suya girmemek gerekir. Dış kulak enfeksiyonuna sebep olan en büyük etken kulak kanalına giden sudur.
Dış Kulak İltihabı Belirtileri
*Kulak kaşıntı, şişme,
*Kulakta dolgunluk hissi,
*Kulak ağrısı,
*Kulak içinde pullanma,
*Kulaktan sarımsı ya da yeşil akıntı gelmesi,
*Kulaktaki şişme ya da iltihaptan dolayı kulak kanalı tıkanırsa, işitmede güçlük olabilir.

Dış Kulak İltihabı Tedavisi
Kulak ağrısı, akıntı şişme ve bunun gibi belirtiler olduğu zaman mutlaka doktora başvurmak gerekir. Doktor otoskop denilen bir görme aletiyle muayenesini yaparak çeşitli tedavi metodları uygulayabilir.
*Kaşıntıyı ve enfeksiyonu gidermek için kulak damlası ve antibiyotik tedavisini verir. Antibiyotikler genelde bakteriyel enfeksiyonların temizlenmesinde kullanılır.
*Şiddetli ağrı var ise ağrı kesiciler verilir.
*Mantar önleyici ilaçlar mantarı öldürür
*İltihap önleyici ilaçlar ise kulakta meydana gelen şişmeyi azaltır.
*Tedavi sırasında kulakta nemlenme olmamasına ve kulağa su kaçmamasına özellikle dikkat etmek gerekir.
*Duş alırken vazelinli bir pamukla kulaklar kapatılabilir.
*Her zaman yüzmeden ya da banyodan sonra kulak kanalının kuru kalmasına dikkat etmeliyiz.

Dış kulaktaki şişlik, kızartı ve kaşınmanın nedeni nedir?
En çok rastlanan iki nedeni, enfeksiyon ve alerji­dir. Çok kişi parmağını kullanarak ya da herhangi bir sivri maddeyle kaşıntıyı hafifletmeye çalışır. Bu, dış kulak yolunun derisini zedeler, enfeksiyona,, hattâ ap­seye neden olur.
Kulak kanalının egzeması hemen her zaman bir alerjiden doğar. Tırnak cilası, saç boyası, vernik, göz makyajı mümkün olan alergenlerden bazılarıdır. Has­talık şiddetli olduğunda, enfeksiyon görülebilir. En­feksiyon bulunduğunda antibiyotikler kullanılır.
Tedavi, bütünüyle, doktorun gördüğü lokal has­talığın durumuna göre yapılır. Daha sonra, deri tah­rişini yapan şeyi bulmak için olasılıkları ayıklamak önemlidir.
Kulak kaşıntısı, kendi doktorunuzun yazacağı bir merhem ya da damlalarla kolayca kontrol altına alı­nabilir. Önce, doktorun, kulakzarında delinmeler ve başka kulak hastalıkları bulunmadığından emin ol­ması gerekir. Ucuna pamuk sarılmış öteberi ile ku­lağı karıştırmak, ucundaki pamuk iyice gevşeyip yumuşatılmazsa, zedelenmelere neden olabilir.
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu (External Otit- Otitis Externa-) ve Kulak Kepçesinin (Auricula) Enfeksiyonu’ dur (Enfeksiyon: mikrop ile oluşan hastalık tablosu). Mevsime bağlı olmaksızın %3-10 gibi yüksek bir oranda görülen External Otit yazın artış gösterir. Altta yatan sebebe, kolaylaştırıcı unsurlar (havuz, deniz gibi ortamlar, hastanın kulağını sürekli karıştırması, kaşıması… gibi) eklenmesi bu artışta rol oynar. External Otit 5 başlık altında incelenir:
1Akut Lokalize (lokal: bölgesel),
2Akut Diffüz Bakteriyel (diffüz: yaygın, bakteriyel: bakteri cinsi mikrop ile oluşan hastalık tablosu),
3Kronik (müzmin),
4Egzematöz (egzema tarzında),
5Fungal (mantar cinsi mikrop ile oluşan hastalık tablosu).

Mantar cinsi mikrop ile oluşan hastalıklar
1. Akut Lokalize Otitis Externa (ALOE)
ALEO, Fronkülozis olarak da bilinir. Mikroplar ile oluşur. Kaşıntı, bölgesel ağrı, Dış Kulak Yolunda (Dış Kulak Yolu) ödem (şişme), gelişebilir. Abseleşme olabilir ve Dış Kulak Yolu tıkanabilir.
2. Akut Diffüz Otitis Externa (ADOE)
Kaşıntı, kulakta dolgunluk hissi, dokunmakla hassasiyet, bazen kulak dışına taşan pürülan (iltihabi) akıntı, boyundaki Lenf Bezlerinde büyüme (Cervical Lenfadenopati) görülebilir. Dış Kulak Yolu enfeksiyonu ilerler ise, kafa kemiklerinde enfeksiyon (Osteomyelit) eğilimi gösterir.
3. Kronik Otitis Externa (KOE)
Sürekli devam eden hafif derecedeki enfeksiyon ve inflamasyon (ödem) ile Dış Kulak Yolu derisinin kalınlaşması sonucu gelişir. Hasta, sürekli kaşıntı ve tıkanıklık hissinden yakınır. Nadiren akıntı vardır.
4. Egzematöz Otitis Externa (EOE)
Genellikle hastanın geçmişinde; Seboreik Dermatid, Kontakt Dermatid, Psoriazis (Sedef hastalığı), SLE (Sistemik Lupus Erıtomatozus)… gibi hastalıklar olabilir veya bu hastalıklar eşlik edebilir. Dış Kulak Yolu’nda kızarıklık (eritem), ödem, kabuklanma, kepeklenme, ıslaklık, sızıntı şeklinde akıntı, Dış Kulak Yolu ve kepçesinde çatlaklık… görülebilir.
5. Fungal Otitis Externa (FOE) (OTOMYCOSIS)
FOE daha çok nemli, sıcak bölgelerde görülür. uzun süren antibiyotik kullanımı sonucu veya Diabetes Mellitus -DM- (Şeker Hastalığı)… gibi pek çok durumda görülür. Kaşıntı, akıntı ve Dış Kulak Yolu’ nda siyah, gri, mavimsi-yeşil, sarı veya beyaz renkte fungal (mantar mikrobunun oluşturduğu) birikinti görülebilir.
Ayrıca:
Büllöz, Granüler External Otit, Herpes (virüs cinsi mikrop) enfeksiyonları sonucu; pericondrit ve kondrit (sırasıyla kıkırdağın üstünü örten zarın ve kıkırdağın enfeksiyonu, ödemi) sonucu da External Otit gelişebilir.
Öneriler
1. Hasta, kulak temizleme amacıyla, hiç bir zaman kulak temizleme çubuğu kullanmamalı.
2. Kulakta kaşıntı olduğunda; kibrit çöpü, tırnak, şiş, tığ… gibi nesnelerle kulağını kaşımamalı.
3. Öncelikle; sıcak ve nemin yoğun olduğu yaz aylarında tatile çıkmadan, deniz veya havuza girmeden önce mutlaka KBB uzmanına muayene olmalı. Muayene sonucu Kulak Kiri (Buşon) saptandı ise mutlaka KBB Uzmanı tarafından temizlenmeli.
4. Kulak ağrısı, kaşıntı, akıntı… gibi şikâyetler olduğunda hasta mutlaka KBB Uzmanına başvurmalı.
Tedavi
KBB muayenesi sonucu External Otit tanısı konulan hastaya, hastalığın etkenine (bakteri, virüs, mantar, alerji.) göre tedavi yapılır. Tedavi mutlaka KBB Uzmanı’nın girişimi ile ve önerdiği süre kadar uygulanmalıdır.
KULAĞA SU KAÇMASI ENFEKSİYON GELİŞİMİ TETİKLİYOR
Hastalığın oluşumunda; bakteri, mantar ve virüsler etken olabilir. Özellikle yaz aylarında görülür. Çünkü uzun süre suda kalma, nem ve ısı artışı bu mevsimde olur. Kulağa su kaçmasıyla beraber; bakteri ve mantarlar kulağa girer ve uygun zemin varsa enfeksiyona neden olur. Uzun süreli ve sık su teması en önemli hazırlayıcı faktördür. En önemli etken lokal travmadır.
Bulgular:
1Çene hareketleri ve dokunmakla kulak ve çevresinde ağrı ve kaşıntı
2Sarı veya yeşil renkli akıntı
3Kulakta dolgunluk hissi
4İşitme kaybı

ÖNLEMLER
Önemli olan kulağın doğal dengesini korumak ve devamını sağlamaktır.
Kulağın suyunu almak ve kurutmak için pamuklu çubuk, papix ve benzeri objeler kullanmaktan sakınmalıdır.
Kulak tıkacı uzun süreli kullanılmamalıdır
Senede 2-3 atak dış kulak yolu enfeksiyonu olunuyorsa kulak tıkacı uzun süreli olmamak üzere kullanılabilir.
Kulağa sabun, banyo köpüğü ve şampuan kaçmamasına özen gösterilmelidir.
Girilecek havuzun ve suyun temizliğine dikkat edilmeli, mümkünse dezenfeksiyonu konusunda hassas olunmalıdır.(TSE göre havuz suyunda en az 0.6 ppm ,en çok 1.5 ppm kalıntı klor ve eşdeğeri kimyasal madde bulunmalıdır) İdeal Ph 7.2-7.6 arasında olmalıdır.
KULAĞA SU KAÇTIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER
Öncelikle başınızı sallayın.
Suyun kaçtığı kulak aşağıda olacak şekilde başınızı yan çevirin ve biraz bekleyin.
Gelen suyu temiz bir mendil veya havlu kullanarak alın.
Hala rahatlamadıysanız saç kurutma makinesini sıcaklığını düşük ayarda tutarak kulağa en az 50-60 cm mesafeden kulağa doğru tutarak suyu kurutmaya çalışın.
Suyla teması kestiğiniz halde şikayetleriniz devam ediyorsa KBB hekimine başvurmak en doğrusu olacaktır.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
UÇAN Blogları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder