16 Ağustos 2016 Salı

Miğren Hastalığı 2

Migrenin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Migren tedavi edilebilir bir hastalıktır ama bir mit gibi toplumsal bilince yerleşmiş olan “Migrenin tedavisi yoktur, onunla yaşamayı öğrenmek gerekir” düşüncesinin dışına çıkmak çok zordur. Migrenli hastalar, anneleri, çocukları, çevresindekiler migrenden kurtulamadıkları için yaşamdaki pratik karşılığı da bu durumu doğrulamaktadır. Migrende en yaygın kullanılan ilaçların etkisi olsa da geçicidir. Yaşam içinde migren azalsa da bu kişinin kendi gelişimi içinde olmaktadır. Yaşam boyu migreni durduran bir ilaç yoktur.
Hasta her zaman çare arar, ağrısından kurtulmak ister ama migrenden kurtulamayacağına da inanmıştır. Bu çelişkili durumu aşmak gerekir. “Ağrı varsa nedeni de vardır” düşüncesi üzerinden geliştirilen tedavi yaklaşımı doğrudan nedenlere yönelir. Her türlü migren için nedenler bulunur ve nedenler düzeltilince migren de düzelir (Gökmen Yaklaşımı).
Migrenin nedeni stres, hormonlar, lodos ya da bazı yiyecekler olarak düşünülürse de migren tedavi edilemez, onunla yaşam öğrenilmeye, yaşamda kısıtlama ve kontroller yapılmaya çalışılır. Migrenin nedeni çevresel faktörler değildir. Migren tamamen bedenin bio-elektriksel sistemi ile ilişkilidir. Çevresel faktörler sadece migreni tetikler.
Migrenin bio-elektriksel bir hastalık olduğu unutulmadan çare olarak sunulan yöntemlerin etkisi sorgulanmalıdır. İlaç dışı tıp içinde yer alan bilimsel yöntemlerin (nöral terapi, akupunktur, hipnoz…) etkinliği ilaçlardan çok çok fazladır. Etkinliği en yüksek tedavi neden yönelik tedavidir. Böylece her migrenin nedeni bulunup çözülebilir.
Bilimsel tıpta hiçbir zaman kesin tedavi de yoktur . Bu tür internet biligilerini sorgulayınız. Unutmayınız!...
Migren Saldırılarında Yapılabilecekler
Soğuk kompres kan damarlarını daralttığı için migren için yardımcı ve etkili bir yoldur. Yumuşak, soğuk buz paketi alın ve bir havluya sarın. Şakaklarınıza ve alına karşı tutun. Migren ağrısına karşı üç dakika kadar tekrarlayın. Her birinden 2 yemek kaşığı olmak üzere kurutulmuş kediotu, papatya, biberiye, nane ya da nane yaprağı ve biraz bal alınız. Bütün otları karıştırarak bitkisel toz haline gelinceye kadar öğütün. Bu tozların birbirine bağlanmasını sağlamak için yeteri kadar bal ile karıştırın. Karışımdan bir hap büyüklüğünde küçük haplar oluşturun. Daha sonra bu hazırlık malzemesini kuru ve sıkıca kapalı kaplarda saklayın. Migren tedavisi için, bu bitkisel baş ağrısı haplarını 1 veya 2 adet kullanın.
Sirke içine kına çiçeğini daldırın. Alına masaj yaparak ya da ovarak migren ağrılarından kurtulun. Bu, hızlı bir şekilde migren ağrılarını keser.
Tarçını su ile karıştırılarak güzel bir hamur yapın. Şakak ve alın üzerine uygulayın. Bu karışım soğuk havaya maruz kalma sonucu migren baş ağrılarından kurtulmak için birebirdir.
Büyük bir kse içinde kaynar su alın ve ona bir avuç biberiye ekleyin. Bir havlu ya da başörtüsü ile kse içine eğilip buharını soluyun. Migren baş ağrılarını dindirmek için 5 ile 10 dakika bu buhar teneffüs etmeye devam edin.
-Bir fincan papatya çayı migren baş ağrılarını hissettikten sonra alındığında migren belirtilerinin şiddetli hale gelmesini engelleyebilir.
-Migren baş ağrısı tedavisi için 10-12 adet badem yiyin. Fındık da niasin vitamini sayesinde migren ağrılarının kesilmesine yardımcı olur. Bu vitaminin diğer kaynakları maya, tam buğday, yeşil yapraklı sebzeler, domates, ayçiçeği çekirdeği, karaciğer ve balıktır.
-Havuç, ıspanak, pancar ve salatalık suyu hazırlayın. Karışım hazırlamak için 300 gr havuç ve diğer sebzelerden 100gr alınız.
-Taze üzüm suyu alın. Sadece taze, olgun üzümleri alıp sıkarak ya da ezerek kullanınız. Su eklemeden doğrudan suyu içiniz.
-1 / 2 çay kaşığı hardal tohumu tozu ve üç tatlı kaşığı su alın. Karışımı burun delikleri içine koyun ya da migren baş ağrısına karşı koymak için koklayın.
-Birkaç yaprak lahana alın ve onları ezin. Bir bez içinde ezilmiş lahanayı yerleştirin ve yatmadan önce alnına bağlayın veya herhangi uygun bir zamanda gün boyunca alnınızda tutun. Yaprakları kuruduğu zaman yenileyin.
-Bir havanda limon kabukları ile ince hamur yapın. Malzemeyi alnınıza yapıştırarak uygulayın. Bu ilaç etkili bir migren tedavisidir.
-Saçlı deriye kan akımını azaltmak, migren baş ağrısı zonklamasını azaltmak için başın etrafına sıkı bir bez bağlayın.
Biberiye (Rosemarinus officinalis)
Başağrısına en iyi gelen şifalı otlardan biri olan biberiye çayı şöyle hazırlanır: 25 gram biberiye 1 litre kaynar suya atılıp 10 dakika dinlendirilir veya yapraklar iyice ezilerek bir tatlı kaşığı yaprak bir çay fincanı kaynar suya atılır.Üzeri kapatılarak buharın kaçması önlenir.Biberiye başağrısı için gerektiği zaman bir çay fincanı, soğuk olrak içilir.Karaciğer hastalıkları için her yemekten önce, hazım bozuklukları için yemeklerden sonra alınır.
MİĞRENE FAYDALI BİTKİLER(GIDALAR)
Baş ağrısı, kusma, ışığa duyarlılık gibi belirtilerle ortaya çıkan migren atakları can sıkıyor. Biber ve kahve tüketimi ise ağrıları hafifletiyor... Kadınlar da erkeklere göre daha sık görülen migren ağrıları, kişilerin gündelik yaşantısını oldukça fazla etkiliyor. Yapılan açıklamalara göre atakların 4 ila 74 saat arası sürdüğünü belirten uzmanlar, hastalığın mekanizmasının tam olarak bilinmediğini, sinir sistemindeki damarsal sebeplerden kaynaklı bir bozukluk olduğunu düşünüyor. Migren atakları sık olmayan hastalarda basit ağrı kesiciler yardımı ile önlenebilmektedir diyen uzmanlar, migrene iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerini sıralıyor.
Çarkıfelek Çiçeği
Asıl vatanı Amerika olan, çok güzel bir sarmaşık çiçeğidir.Ortası mor, büyük ve kenar yaprakları açık renkte çiçekleri vardır Çarkıfelek Çiçeğinin.Çarkıfelek çiçeğinin 400 değişik türü görülür.Bu çiçeği ilk olarak Amerika´ya ayak basan İspanyol kaşifler ile misyonerler bulmuşlardır.Çarkıfelek çiçeğinin, spazmları kesici, sakinleştirici özellikleri nedeniyle, sinirsel kökenli başağrılarına çok iyi gelir.
Ökse Otu
Ökse otunun sakinleştirici ve spazmları kesici özelliği, şifalı ot uzmanları için çok değerlidir.Ökse otu, yüksek tansiyondan kaynaklanan başağrıları ve migren ağrıları için çok etkilidir.Yapılan araştırmalar, ökse otunun kan damarlarını gevşettiğini, bu nedenle de damar tıkanıklıklarına ve yüksek tansiyona iyi geldiğini kanıtlamıştır. Ökse otunun körpe yapraklı dalları, henüz meyve vermeden kesilip kullanılır.Bu dallar ince ince kıyılır ve 25 gramı 0,5 litre soğuk suya atılıp bir gece bekletilir.Sabah kalkınca, akşamüstü ve gece yatarken birer kahve fincanı içilir.Ökse otundan yapılan ilaç, başağrısı ve migren için tek başına içilebileceği gibi, eşit miktarda ıhlamurla karıştırılarak düzenli içildiği taktirde yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları veya çarpıntı gibi sinirsel kökenli bozukluklar için de kullanılır.Ökse otu yaprakları birkaç dakika sıcak suda dinlendirildikten sonra, gut ve romatizma ağrıları için kompres olarak kullanılır.
Nane (Mentha)
Nane, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde çok yaygın olan bir bitkidir.Nanelerin pek çok çeşidi vardır.Dokuzuncu yüzyılda bu konuda yazılan bir keşiş şunları belirtmiştir: "İnsanın nane çeşitlerini, nanenin yararlarını ve nanenin değişik adlarını saymaya kalkması, Kızıl Denizdeki balıkları saymaya kalkmasına benzer."
Nane, başağrıları için kullanılan en doğal ilaçların başında gelir.Güzel kokusu ve lezzeti ile sevilerek içilen nane, hazım bozukluklarından veya safra kesesi rahatsızlıklarından kaynaklanan başağrılarında kullanılır.4 veya 5 nane yaprağı ( taze ya da kuru) bir çay fincanı kaynar suya atılır, üzeri sıkıca kapatılarak beş dakika bekletilir ve yemeklerden sonra günde bir veya iki kez içilir.Burun tıkanıklığından kaynaklanan ve alında yahut gözlerin arkasında yoğunlaşan başağrılarına, sinirsel kökenli başağrılarına da nane iyi gelir
Ilık suda dinlendirilen nane yapraklarıyla yapılan kompres, migrene, sinirsel ağrılara, eklem yerlerindeki sızılara iyi gelir.Çünkü naneruhundaki mentolün ağrı kesici özelliği vardır.Naneruhu spazmları geçirdiği gibi, safra salgısını da harekete geçirir.
Nane çok kısa zamanda ürer.Naneyi kaynatıp içmek bulantı ve kusmaya iyi gelir.Nane yapraklarıyla alına yapılacak kompleksin de yararı olur.
Sıcak içilen nane, aoğuk algınlıklarında terleyerek ateş atmayı sağlar.Nane, adet gecikmelerinde eski çağlardan beri kullanılan bir ilaçtır.Bu söktürücü etkisi yüzünden, gebelik döneminde içilmemesi gerekir.
Sarı Yonca Çiçeği (Melilotus officinalis)
Bu narin bitkinin sarı çiçekleri, sapın iki yanından yükselir.Sarı yonca, yaklaşık 6500 değişik türü olan bir bitki ailesindendir.Bu aileye giren bitkilerin büyüklüğü minik otlardan koca ağaçlara kadar değişir.Bezelye, fasulye, gül ağacı, akasya, mimoza, hep bu ailenin değişik türleridir.
Sarı yonca, zonklama biçimindeki başağrılarına çok iyi gelir.Bu tür ağrılar genellikle adet zamanınlarında veya yüksek tansiyonda görülür.Zonklamanın yanısıra kafanın içinde bir basınç duyulur.
Bulantı ve kusma ile birlikte görülen başağrılarında da sarı yonca kullanılır. El ve ayaklar buz gibi olduğu, buna karşılık kafa zonkladığı ve ateşlendiği zamanda da, sarı yonca çiçeğine başvurmak gerekir. 40 gram sarı yonca 1 litre suda 15 dakika dinlendirilir.Soğuk olarak günde üç veya dört kez birer kahve fincanı içilir.
Eski mısırlılar sarı yonca çayını, kulak kulak ağrıları için kullanmışlardır.Ayrıca eklem yerlerindeki sızılar için de yine bu ilacı içtikleri bilinmektedir.Adet sancıları, sinirsel sancılar için de sarı goncanın sakinleştirici özelliği etkili olur.
Sarı yoncanın kan dolaşımına da olumlu etki yaptığı ve damar tıkanıklıkları için kullanılabileceği ileri sürülmektedir.
KAHVE:
Kahvenin içerdiği kafein maddesinin migren ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Migren atağının yaklaştığını hissettiğiniz andan itibaren 1-2 saat arayla bir fincan taze kahve içmeniz ağrıyı azaltabilir. Ayrıca uyuşturucu etkisi olan kafein ağrının anlık hafiflemesine yardımcı olabilir.
ELMA SİRKESİ:
Elma sirkesi, kemik ağrısını azaltır, yüksek kan basıncının düzenler. Bütün bu faydalarının yanında migren ağrılarına iyi gelir. 1 bardak suya 1 çorba kaşığı organik elma sirkesi ekleyin ve iyice karıştırın. Migren tedavisi için günlük için.
Ihlamur (Tilia europaea)
Yaz mevsiminin ilk günlerinde havaya mis gibi koku salan ıhlamur çiçeğinin sakinleştirici, spazmları önleyici özellikleri vardır.Migrene de çok iyi gelir.Ihlamur, sinirsel gerginliği azaltır, yüksek tansiyonu düşürür.Çay biçiminde veya konsantre olarak kullanılır.Şerbetçiotu ile eşit miktarlarda karıştırılarak, gerginliğe ve uykusuzluğa karşı ilaç olarak kullanılır.
Migren sırasında, sıcak olarak içilen ıhlamur, kafadaki kan damarlarını gevşeterek ağrıyı azaltır, mide bulantısı ve kusmayı önler.Ihlamurun idrar idrar söktürücü etkisi de, idrarın boşaltılmasına ve damarlardaki basıncın bu yolla azalarak ağrının kesilmesine yönelir.
Ihlamur çiçeği, uykusuzluktan kaynaklanan başağrılarına çok iyi gelir.Bu nedenle, akşamları yatmadan önce düzenli ve sürekli olarak içilmesinde yarar vardır.
Sıcak içilen ıhlamur, soğuk algınlıklarına karşı çok etkilidir.Ayrıca göğsü yumuşatarak öksürüklere de yararlı olur.Önce başın sağ tarafına, sonra sol tarafına saplanan asabi başağrılarına da ıhlamur önerilir.Yemeklerden sonra içilecek bir fincan ıhlamur, hazımsızlığı önler.
Lavanta çiçeği (Lavendula vera)
Lavanta çiçeğini uzun uzun tarife hiç gerek yok.Yüzde 1,5-3 oranında yağ içeren lavanta, kuru dağ yamaçlarında yetişir.En çok Akdeniz bölgesinde bulunur.Fransa´da, İtalya´da ve daha pek çok ülkede parfüm yapımında kullanılmak üzere yaygın olarak yetiştirilir.En iyi lavanta yağının İngiliz lavantasında bulunduğu ileri sürülür.27 kilo lavanta çiçeğinden 400 gram kadar yağ elde edilir.
Eski Yunanlılar ve Romalılar, lavanta çiçeğini, banyolarında koku vermesi için kullanmışlardır.Bazı Avrupa ülkelerinde, büyük ayinlerden önce kiliseye koku vermesi için lavanta çiçeği kullanılmıştır.Lavanta çiçeği hem kokusu, hem de tedavi edici özellikleri için yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Lavanta sakinleştirici, antiseptik özelliklere sahiptir.Yağının çok güçlü bir antiseptik olduğu yakın tarihte yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.Zaten eski çağlarda da yaralara ve böcek ısırmalarına karşı lavanta yağı kullanıldığı bilinmektedir.Şeker üzerine damlatılarak 1-3 damla lavanta ruhu, başağrılarına, baygınlığa, baş dönmesine, çarpıntıya iyi gelir.Sinirsel kökenli başağrıları için biraz lavanta ruhu şakaklara sürülebilir.6 gram lavanta çiçeği 1 litre kaynar suya atılır.Üzeri sıkıca örtülerek beş dakika dinlendirilir.Bu su, günde iki veya üç kez yemek aralarında birer çay fincanı içilir. Bu ilaç bütün sinir sistemini etkileyen sakinleştirici özelliğe sahiptir.Bir avuç taze çiçek cam bir kavanoza yerleştirilir.Üzeri zeytinyağıyla örtülür ve üç gün güneşte bekletilir.Bu karışım tülbentten süzüldükten sonra içine taze çiçekler ilave edilerek, aynı işlem tekrarlanır.Yağa lavanta kokusu iyice sindiği zaman, kıvamını bulmuş demektir.Bu yağdan 4 veya 5 damla şeker üzerine damlatılarak hergün yenir.Migrene, baş dönmesine ve sinirsel kökenli hazımsızlığa iyi gelir.
Lavanta çiçeğinin saraya, her türlü baş, rahim, mide ağrılarına ve sinirliliğe iyi geldiği ileri sürülür.Migrene, yükseklik korkusuna, hafıza kaybına, görme bozukluklarına ve melankoliye de etkili olduğu bilinir.Çok iyi ama oldukça pahalı bir ilaçtır.
Civanperçemi
Latince ismi : Achillea millefolium Diğer isimleri : Binbiryaprak, Yaşlı Adam Biberi, Asker Yarası, Şövalye Binyaprağı, Bin ot, Burun kanaması, Marangoz Otu, Kan değeri, Sağlam Ot. Bir aromatik çaya : 1 çay kaşığı kurutulmuş otu 1 fincan kaynamış suya ekleyin, tadını tatlılaştırmak için 10 dakika demlemeye bırakın. Yatma vaktinde alınız. Kandil çiçeği, bindir yaprak otu adlarıyla da tanınan civanperçemi bitkisi, özellikle kadınlar için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Bir dolu tatlı kasığı civanperçemi ¼ litre kaynar suya ilave edilerek 3 k. demlenir, sonra süzülerek, sıcak olarak yudum yudum içilir. Oldukça acı olan bu çayı içerken, şeker, tatlandırıcı gibi ilaveler yapmamak gerekir. Bitki çaylarına eklenen bu ilaveler, bitkilerin içindeki kimyasal maddelerle reaksiyon verebilirler. Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir.
BİBER:
Biber kan dolaşımını uyarır ve artırır, bundan dolayı migren ağrısı için uygulanan tedavilerin başında gelir. Ayrıca biber uyuşturucu ve ağrı kesici özelliği olan kapsain maddesi içermektedir. Ilık bir bardak suya bir çay kaşığı acı biber koyun ve iyice karıştırın, için.
PAPATYA:
Anti inflamatuar ve antiseptik özellikleri olan papatya migren ağrılarını hafifletmeye karşı faydalıdır. Düzenli papatya çayı içmek sorunu büyük oranda azaltmaya yardımcı olabilir. 2-3 çay kaşığı papatyayı bir bardak suya koyarak bir dakika boyunca kaynatın ve günde 2-3 kere için.
BUZ:
Gerginlikten kaynaklanan baş ağrıları yanında migren ağrılarına da buz uygulamak iyi gelir. Buz uyuşturucu etki yaptığından dolayı ağrı başlayacağını hissettiğiniz andan itibaren uygulayın.
MASAJ:
Kafaya yapılan masaj beyne gönderilen sinyallerin artmasını sağlayarak migren ağrılarının azalmasını sağlar. Masaj aynı zamanda serotonin aktivitesini hızlandırarak ağrının azalmasına yardımcı olur.
Tuz ve limon suyu
Kaliteli tuz seçmelisiniz – en iyi Himalaya kristal tuzdur. Çünkü Himalaya tuzu minerallerle zenginleştirilmiştir. Himalaya tuzu bilimin 118 iyi madde olarak açıkladığı minerallerin 84’ünü ihtiva ediyor ve baş ağrısı bitkisel çözüm tarifimizin baş aktörü oluyor.
Bu tuz, kandaki serotonin düzeyini artırır, sinir sistemini güçlendirir ve vücuttaki asit-alkali dengesini normalleştirir. Böylelikle baş ağrısından kurtulursunuz ve migren ağrınız çok hafifler.
Nasıl Hazırlanır?
Bir bardak taze sıkılmış limon suyuna 2 çay kaşığı Himalaya tuz koyun ve iyice karıştırın. Daha sonra normal su ile daha büyük bir kase içine çözelti olacak şekilde ekleyin. İyice karıştırın ve sonra bir kerede için. Tadı iyi değil ama bunu içtikten sonra baş ağrınızın geçtiğini görecek ve bizlere teşekkür edeceksiniz.
PRATİK BİTKİSEL FORMÜLLER
* Ağrı geldiği zaman kahvesi bol olan soğuk ve sade kahve içilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 4-12 gram kediotu kökü konulur. 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak yemeklerden önce içilir.
* Defne tohumu toz haline getirilir.Günde 5 gram balla macun yapılır ve yenilir.
* 1 Bardak kaynar suya, 2-3 gram kekik konur. 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
* 1 Bardak suya 2-4 gram anason konulur.10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir.
* 1 Bardak kaynar suya 4-10 gram ufalanmış oğulotu yaprağı konulur. 10 dakika bekletilip günde 3 bardak içilir.
* Migren noktalarına papatya yağı ile masaj yapılmalıdır.
* 2 Su bardağı kaynar su içine , birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, oğulotu ve fesleğen konularak 15 dakika demlenir. Bu karışım ılık olarak günde 2-3 bardak içilir. Şeker hastalığı olmayanlar bitki çayını 1 kaşık balla tatlandırabilir. Düzenli olararak en az 1 ay içilmeye devam edilmelidir.
1
2
UÇAN Blogları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder