Kısa süreli (akut/atak) veya sürekli (kronik) olabilir.
Bir yıllık değerlendirmede erişkin yaş grubunun %78’inin yaşadığı baş ağrılarının %47’si kayda değer düzeydedir. Ağrıların çoğunluğu tehlikesizdir.
Çok çeşitli ağrılar olmakla birlikte en bilineni migrendir. En sık gerilim tip baş ağrısı yaşanır. Migren, yaşam kalitesini en olumsuz etkileyendir. Küme baş ağrısı, nadir rastlansa da çok şiddetlidir. Trigeminal nevralji, saniyelik çakma, elektriklenmeler tarzındadır. Dayanılmaz, nahoş ağrılardır.
Bir ay içinde on beş günden daha fazla ağrı yaşanıyorsa kronik baş ağrısı gelişmiştir. Kronik baş ağrısı çekenlerin çoğunluğunda ilaç aşırı kullanımı da mevcuttur. Bu durum süregen günlük baş ağrısı olarak adlandırılır.
Beyindeki hasardan ya da metabolik durumlardan kaynaklanan baş ağrılarına sekonder baş ağrısı denir. Enfeksiyonlar, tümörler, inmeler, beyin kanamaları, temporal arterit, hipertansiyon, bazı kullanılan ilaçlar vd. sekonder baş ağrılarına sebep olabilir.
Yaşam boyunca çekilen baş ağrıları bir hasar bırakmayabilir. Tam tersi bir kez yaşanan ağrı hayati tehlike arz edebilir. Beyin kanamaları, özellikle SAK (anevrizma yırtılması) ani şiddetli ağrı yapar. Acildir, hayatı tehlike arz eder.
Küme baş ağrısı ve trigeminal nevralji diş-çene kompleksinden kaynaklanan hastalıklardır!
Trigeminal nevraljilerin % 99,9’u, neredeyse tamamı ağrısının dişinden kaynaklandığını düşünür.
Küme baş ağrılıların % 60’ı ağrısının dişinden kaynaklandığını hisseder. Dişlerle ilgili olduğu bilgisi verildiğinde bu oran % 80’e çıkar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder