Hemoroid Hastalığı |
Muayene ve Teşhis | Nasıl Oluşur | Kabızlık | Tedavileri | Cerrahi Tedavi | Konservatif Tedavi | CerrahiDışı Tedavi | Laserötesi Tedavi | Tekrarlarmı? | Bende Varmıdır |
Gebelikte basur | Tedavi Olanların | Cevap Alan | Bitkisel Çözüm | Hemoroid Resimleri |
Menier Hastalığı | Baş Ağrısı Nedir | Kulak Hastalıkları | Miğren Hastalığı | Vertigo Hastalığı | Prostat Hastalığı |
Özellikle ileri aşama (Evre III-IV) Hemoroidal Hastalıkta (Basur) kullanıcı eğitimi odaklı konservatif yaklaşım; sıklıkla, arzu edilen yaşam konfor ve kalitesini sağlamada yetersiz kalır. Ama buna rağmen yıllardır idare edebildiğini düşünen hastaların sayısı, hiç de az değildir. Ki bu hastaların “yaşam konfor ve kalitesinden” ne anladıklarını sorgulamak ve sadece saygı duymak(!) gerekir. Çocuklarının evine dahi yatılı misafirliğe gitmeyen ebeveynlere bir bakın…
Diğer taraftan, ileri evre hemoroid hastalarının bazıları, “Kendi yapabilecekleri bir şey kalmadığına" zamanla kanaat getirir ve "DAYANAMIYORUM, YETER ARTIK" demeye başlar... İşte o zaman da cerrahi tedavi yaklaşımlarına geçilir.
Ancak KABIZLIK, özellikle de dışkılama güçlüğü (Dışkı Çıkış Güçlüğü Tipi Kabızlık) de yaşayan ve ileri evre basuru olan hastaların; cerrahi tedaviye yönelmeden önce Defekografi, Anal Manometri, 3D Endoanal USG gibi ileri tetkiklerle de araştırılması gerekir. Neden mi? Mekanizma bozuk kaldığı sürece tek başına namluyu (Basuru) onarmak fayda eder mi? (Bknz: Basur Tekrarlar mı?)
Hemoroidal Hastalığın (basurun) Cerrahi tedavisinde asıl amaç; yıllar içersinde normal işlevini kaybetmiş, sarkmış hemoroid memelerindeki fazlalığın bir şekilde kesilip alınmasıdır (traşlanmasıdır). O halde sadece namluyu onarmaya yönelik mevcut cerrahi uygulamalara bir bakalım.
İki yüz yılı aşkın bir süredir kullanılan, 1935 yılından itibaren bilimsel tanımlaması yapılan ve HEMOROİDEKTOMİ adı verilen bir ameliyatla deforme olmuş memelerdeki fazlalıklar kesilip çıkarılır.
“Hemoroidektomi” sırasında normalde makat içersinde sağ ön, sağ arka ve sol orta olarak yerleşmiş ama zamanla büyümüş ve sarkmış hemoroid yastıkçıklarındaki fazlalıklar; tek tek ve sırasıyla eliptik bir kesiyle uzunlamasına kesilip çıkarılır (traşlanır). Bu eliptik kesi; makat dışından başlayıp makat kaslarına dokunmadan ilerler ve makat içinde sonlanır. Böylece hem dış hem iç hemoroid yastıkçıkları traşlanır. Bu işlem, ameliyathane ortamında, anestezi altında ve sırt-üstü doğum (Litotomi) pozisyonunda ya da yüzüstü yatar (JackKnife) pozisyonunda yapılır. Belde aşağısını uyuşturma adı verilen spinal/epidural anestezi veya genel anestezi altında uygulanır.
Şematik olarak Hemoroidektominin yapılış aşamaları;
Doğal olarak, özellikle ileri evre hemoroidlerde olmak üzere tüm evrelerde uygulanabilecek en etkili tespit ve tedavi yöntemidir. Diğer bir deyişle, “Gerçi sonuçları itibarı ile garanti isteniyorsa; en etkili ve uzun vadeli başarılı tedavi için kesinlikle cerrahi yani ameliyat önerilir.” diye bilinir.
Hemoroidektomi ameliyatının tanımlandığı ilk yıllarda olduğu gibi memelerdeki fazlalıklar; makas ve neşter yardımıyla kesip çıkarılırsa KLASİK HEMOROİDEKTOMİ adını alır. Klasik ameliyat sonrası ortaya çıkan; ağrı, kanama ve ödemi azaltmak ya da en aza indirgemek, iyileşme süresini hızlandırarak iş-güç kaybını azaltmak için yıllar içersinde hastanın yaşam konforunu artırmaya yönelik yeni arayışlara gidildi. Bu süreçte ilerleyen ve gelişen teknolojilere de bağlı olarak; ameliyatta kullanılan el aletlerinde bir değişim oldu ve “Koter, Laser, LigaSure, Ultracision (ultrasonik) Hemoroidektomi” gibi farklı adlarla anılan ameliyatlar geliştirildi. Ancak klasik hemoroidektomi tabanlı olan bu yöntemlerde tek değişen el aletleridir.
İlk olarak “ELEKTRO-KOTER” adı verilen el aleti kullanılmaya başlandı. Ancak olası çevre dokulardaki hasar riski nedeniyle arayışlara devam edildi.
LASER, halk arasında nedense “her derde deva!..” olarak bilinir. Aslında Laser; hepimizin de bildiği gibi ısı, ışık kaynağıdır. Tıpta, cerrahi veya cerrahi dışı uygulamalarda termal(ısı) etkisinden faydalanılır. Daha çok düşük ısılarda, yakma ve dağlama özelliğiyle yara oluşturmak için kullanılır. Son yıllarda Laser'in doğrudan hemoroid memeleri için girilerek dağlama yapılan LHP (Laser Hemoroidoplasty) adı verilen laser uygulaması popüler olmuştur. Hastalığın durumuna ve oluşturulan yaraya göre LHP'de etkinlik alınır. Tekrarlayıcı uygulama gerektirir. Laser'in daha yüksek ısılarda neşter veya makas yerine kullanıldığı Laser hemoroidektomi ameliyatı ise 1995’li yıllarda terk edilmiştir.
Günümüzde hemoroidektomi sırasında en çok LigaSure ve Ultracision (Harmonic Scalped-Ultrasonik disektör) sistemleri kullanılır. Kesme (traşlama) işlemi bu el aletleri aracılığıyla yapılır. Bu sayede kanama kontrolü daha iyi yapılmakta ve çevre dokulara daha az hasar verilmektedir. Böylece ameliyat sonrası ağrı daha az olabilmektedir.
Son zamanlarda Ligasure ve Ultracision gibi el aletlerinin makat dışı(deri) kesim işlerinin iyileşmeyi uzattığına dair çıkan çalışmalar üzerine klasik yöntemle kombine edilmeye başlanmıştır. Yani makat dışındaki derinin kesimi klasik yöntemlerle (makas, neşter), devamı ise bu aletler kullanılarak gerçekleştirilir. Bu el aletleriyle yapılan hemoroid ameliyatları da "Laser" adıyla popülarize edilebilmektedir.
-Laser(ışık kesme amaçlı kullanılır)
-Radyofrekans (radyosurgery)(kesme işlemi radyo dalgalarıyla gerçekleştirilir)
-Elektrokoter(elektrik arkının oluşturduğu ısı enerjisiyle kesme)
-Plazmakinetik (elektrokoterin kanama kontrollü kesme şeklidir)
-Ligasure(radyofrekansın kanama kontrollü kesmede kullanımıdır).
Kullanılan teknolojinin birbirlerine önemli bir üstünlükleri yoktur.Laser ve radyofrekansta ağrı biraz daha azdır,plazmakinetik ve ligasure da kanama ve ağrı daha azdır,neşter dışındakilerin ameliyat süresi biraz daha kısadır.Genel veya lokal(bölgesel) uyuşturmayla yapılır.
– Eşlik eden başka hastalık(fissür,fistül vs) aynı anda tedavi edilebilir.
- Anüs basıncı yüksekse tekrarlama eğilimini azaltmak için düşürülebilir.
- Eşlik eden makat sarkması fazlaysa aynı operasyonla düzelmiş olur.
-Ameliyat sonrası ağrı fazladır.
-Kanama ihtimali vardır.
-Enfeksiyon ihtimali vardır.
-Kaslar kesilirse(yanlışlıkla) gaz ve dışkı kaçağı olabilir.
-Çok fazla alınırsa makat darlığı gelişebilir.
-Narkozla yapıldığında narkoz riki vardır.
-Yoğun çalışıldığında makatta ıslaklık hissi kalır.
1995 yılında De Longo tarafından özellikle, ağrı nedeniyle cerrahi tedaviden kaçınan ama cerrahi dışı tedavilerin de yetersiz kaldığı Evre III prolabe hemoroidler için geliştirilmiştir.
Makat içinde hemoroid memelerinin hemen üstünde yer alan ve ağrı sinir uçlarının olmadığı bölgedeki mukoza; önce yüzeysel dikişlerle torba ağzı gibi ortada büzüştürülür. Müteakiben enlemesine olarak yaklaşık 2cm genişlikteki mukoza dairesel olarak hem kesip hem zımbayla dikebilen özel bir alet yardımıyla kesilip çıkarılır.
Longo hemoroid ameliyatında makatın 4-5 cm yukardan tüm barsak 1 cm eninde bir halka çıkaracak şekilde kesilir ve aynı anda dikilir.İşlem stapler denilen yuvarlak şeklinde zımba benzeri bir aletle gerçekleştirilir.
Kesme işleminin yapıldığı alanda ağrı siniri olmadığından ameliyat sonrası ağrı klasik ameliyatlara kıyasla çok azdır bu sebeple ameliyat sonrası lüks iyidir.
Makat sarkmasıyla birlikte olan hemoroidlerin tedavisinde daha iyi sonuç verir çünkü aletin çıkardığı parça basur memelerini değil barsak parçasıdır ve daha çok sarkmış barsağı asmaya yarar. Birinci, ikinci ve 3. derece iç hemoroidin tedavisinde iyi bir çözümdür,4.derece ve dış basurun eşlik ettiği 3.derece vakalarda uygulanabilir. Dışardakiler kalsa da küçülmüş olur.
Bazı sitelerde “teknoloji kullanıyoruz” benzeri ifadelerle hastayı etkilemek için longo+lazer kullanarak hemoroid tedavisi yapıyoruz densede hemoroid tedavisinde longo ameliyatının uygun olduğu vakada lazer kullanmak son derece gereksizdir hatta ağrısız ameliyat yaklaşımı lazerle bozulmuş olur hastaya gereksiz yere ağrı yaşatılmış olur..
-Basura eşlik eden barsak sarkması varsa aynı seansta düzelir.
-İşe dönüş daha erken olur.1-3 gün istirahat yeter.
-Anüste deformasyon gelişmez (lazer ile birlikte kullanıldığında anüste yamukluk olabilir)
Birçok hastanede yapılmaktadır ancak bütün ameliyatlarda olduğu gibi bu ameliyatta da bilgi birikimi ve tecrübe çok önemlidir. Longo ameliyatı konusunda en birikimli ekip Avusturya hastanesinden Op.Dr.Mehmet ÖZTÜRK ve Op.Dr.Erdal KALELİ dir. Özellikle ameliyata yardımcı hemşireyle değil bu konuda tecrübeli 2 cerrahın birlikte girmesi hastaya ayrıca güven vermektedir.
Klasik ameliyatta kullanılan neşter yerine kesilecek yeri yakarak kesen bir cihazla yapılır.Kesilecek doku önce yakıldığı için daha az kanama olur.Normal basur ameliyatına önemli bir üstünlüğü yoktur.
*Tedavi sonrası ortalama ağrı ve ağrı kesici ihtiyacı biraz daha az olur.
*Erken dönem hemoroidde gereksizdir.
*İleri derece iç ve dış basur tedavisinde kullanılabilir.
*Dikiş olmaması ameliyat süresini kısaltır.
*Normal ameliyatın kanama,iltihap gibi dezavantajları bu yöntemdede yaklaşık aynıdır.
*Kullanılan alet tek kullanımlık olduğundan normal cerrahiye göre çok pahalıdır.
*Dokudaki yanma sebebiyle ameliyat sonrası ödem fazla olabilir.
*Dokuda oluşan yanık gelecekte makat darlığına sebep yapabilir.
THD (Trans Hemoroidal desarterizasyon) – HAL (Hemoroidal Arter Ligasyonu)- Hemoroide giden damarının bağlanması,
Hemoroid memelerine kan taşıyan üç atar damarı bağlayarak yapılan bir ameliyattır.
Anüsten girilen alet yardımıyla hemoroide kan getiren atar damar bulunur ve 5-6 cm yukardan bağlanır atar damarı bağlanan hemoroide kan gelemediği için küçülür. Dış basurda küçülme olur.
*İşe dönüş çok erken olur birkaç gün.
*İltihap ve kanama gibi yan etkiler az görülür.
*Tedavi sonrası pansuman gerektirmez.
*Kanama olmaz
*Makat darlığı gelişme riski yoktur
*Gaz ve dışkı kaçırma gibi yan etkileri yoktur.
En öenmli sorun THD tekniğini bilen cerrah sayısının az olması ve teknolojik donanımına bağlı olmasıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder